INFO OM PERU


Info om PeruSpråk:

Spanska och Quechua är oficiella språk. I övrigt talas aymara och andra indianspråk.


Klimat:

Peru har i princip två årstider; en regnperiod och en torrperiod. Hur som helst kan vädret variera ändå beroende på region. Temperaturerna beror också på höjdläget, ju högre upp du befinner dig desto kallare blir det. Högsäsong för turister är mellan juni och augusti vilket också gör att priserna är högre just då. Vandringar i Anderna (till exempel till Machu Picchu) bör undvikas under regnperioden, från december till mars. I Anderna är temperaturskillnaden mellan dag och natt stor. På dagarna kan det bli över 20 och på nätterna ner mot 0. Rengsäsongen i Anderna och Amazonas sträcker sig från November till Mars.


Tidskillnad:

- 6 timmar, sommartid -7 timmar.


El:

220 V. Både "svensk runda"kontakter och platta "amerikanska" stift förekommer så adapter kan behövas.


Marknader:

I Peru finns flera lokala marknader vilka du absolut inte får glömma att besöka. Det vimlar av vackra handgjorda kläder och smycken till löjliga priser som du är tillåten att pruta ner till nästan obefintliga. Fina saker att köpa med sig hem är bland annat alpaca-vantar, alpaca-tofflor, alpaca-tröjor, alpaca-halsdukar. Alpackan är ett kameldjur som är släkt med laman, vicuñan och guanacon. I Peru finns idag ca 85% av alla alpackor i världen. Andra typ souvenirer får köpas i de kallade "indian markets" t- shirts, keramik, slöjd och hantverk.


Transport och vägar:

Bussystemet i Peru fungerar utmärkt, fast några sträckor djup i rengskogen och inom djupa andinska byar saknas asfalterade vägar.Taxi fungerar också bra men se bara till att du gjort upp om priset innan om det inte finns någon taxameter i bilen. Priserna är lockande låga.


Valuta:

Peruansk sol, 1 PEN = ca 2,45 SEK (mars 2018). Tag med USD i sedlar.


Kreditkort:

Accepteras på hotel och i större affärer. Bankomater är vanliga på städer.


Pass och Visum:

Giltigt pass. Svenska medborgare behöver ej visum


Vaccinationer:

I vissa naturparker djup i rengskogen krävs vaccination mot malaria och gula feber. Efter individuell bedömning. För mer info kontakta din lokala vaccinationscentral.


Dricks:

Drycks är kutym, särskilt till lokala guider och chaufförer, räkna 3 USD per dag/ person, äventyrsguider 10 USD/ dag, bärare 6 USD/ dag.